جستجو
مالیات اصناف و مشاغل

مالیات اصناف و مشاغل [محاسبه آنلاین 1403 + معافیت مالیاتی]

فهرست مطالب

مالیات بر درآمد اصناف

این روزها بخش عظیمی از بودجه دولت از راه مالیات بدست می آید. از اینرو تمامی مشاغل که دارای درآمد هستند، مشمول مالیات می شوند. مالیات برداشت دولت از قسمتی از دارایی ها و در آمد اشخاص است.
مالیات اصناف نیز نوعی از مالیات بردرآمد است که با توجه مقدار خالص درآمد و جدول میزان مالیات سال محاسبه می شود.
این مالیات به افرادی که در سال بالای یک میلیارد و دویست میلیون ریال درآمد دارند تعلق میگیرد.
هنوز افرادی در جامعه هستند که با این نوع مالیات آشنایی ندارند ما در این مقاله از خانی تکس قصد داریم به مالیات بر درآمد اصناف بپردازیم و م درخصوص نحوه محاسبه این نوع مالیات صحبت کنیم ، پس تا آخر این مقاله همرا ما باشید.

مالیات اصناف و مشاغل چیست

اصناف و مشاغل جزو دسته‌هایی هستند که باید مالیات مستقیم از نوع مالیات بر درآمد پرداخت کنند یعنی به میزان درآمد خود مالیات پرداخت کنند.
هرصنفی که کسب درآمد می‌کند، باید درصدی از آن را به‌ دولت به صورت مالیات پرداخت کند. این درآمد تا مقدار معینی معاف از مالیات است و بیشتر از آن، درصد مالیات به‌ صورت افزایشی می باشد.
در این قسمت به ماده ۹۵ قانون مالیاتهای مستقیم که مربوط به مالیات اصناف است می پردازیم؛ صاحبان مشاغل و اصناف موظفند دفاتر و یا اسناد و مدارک حسب مورد را که با رعایت اصول و ضوابط مربوط از جمله اصول و ضوابط مربوط به تنظیم دفاتر تجاری موضوع قانون تجارت در خصوص تجار تنظیم می‌گردد، برای تشخیص درآمد مشمول مالیات، نگهداری و اظهارنامه مالیاتی خود را بر اساس آن ها تنظیم کنند.
سوال بعدی که برای افراد پیش می آید این است که مالیات اصناف و مشاغل چیست واصلا منظور از این مالیات چه می باشد؟
در جواب این سوال به ماده 93 قانون مالیات مستقیم مراجع می کنیم که به این صورت است: «درآمدی که شخص حقیقی از طریق اشتغال به مشاغل یا به عناوین دیگر، غیر از موارد مذکور در سایر فصل های این قانون در ایران، تحصیل‌ کند؛ پس از کسر معافیت های مقرر در این قانون، مشمول مالیات بر درآمد مشاغل می‌ باشد.»
در نتیجه، مالیات بر اصناف و مشاغل، نوعی از مالیات بر درآمد است که مقدار آن با توجه درآمد صنف شما همچون املاک، صاحبان مشاغل،اصناف و …. تعیین می شود.
منظور ما از درآمد شامل مالیات مودیان عبارت است از مبلغ کل فروش کالا و خدمات به اضافه دیگر درآمدهای به دست آمده آنان که مشمول مالیات دیگر نشده است و پس از کسر هزینه‌ ها ی مصرفی .
زمان ارائه اظهارنامه مالیاتی مشاغل برای سال گذشته، تا 15 مردادماه سال جاری بود.

مالیات اصناف

مشمولان مالیات اصناف و مشاغل

در بخش قبلی به توضیح مالیات اصناف و اینکه صاحبان اصناف و مشاغل مشمول پرداخت مالیات برحسب میزان درآمد خود دارند پرداختیم. در این بخش از مقاله راجع به اصنافی که مشمول مالیات می‌شوند بیشتر صحبت میکنیم.

مشمولین مالیات بر اصناف با توجه به نوع فعالیت واحد صنفی و مقدار درآمد خود به سه‌دسته تقسیم می‌شوند:
گروه اول: افرادی که درآمد آخر آن‌ها یا درآمد اعلام کرده در اظهارنامه ۲ سال آخر آن‌ها بیشتر از 5.5 میلیارد تومان (۵۵ میلیارد ریال) باشد. مانند صاحبان هتل‌ها، صاحبان کارخانه‌ها، صاحبان بیمارستان‌ها، فروشگاه‌های زنجیره‌ای و …
گروه دوم: افرادی که آخرین درآمد یا درآمد اعلامی در اظهارنامه ۲ سال آخر آن‌ها مبلغی مابین 1.8 میلیارد و 5.5 میلیارد تومان (۱۸ میلیارد تا ۵۵ میلیارد ریال) باشد.
گروه سوم: کسب‌وکارهای کوچکی که جز ردیف اول و دوم نباشند در این دسته جای دارند. این مشاغل خدمات مختلفی ارائه می دهند که برحسب همان خدمات درآمد کسب میکنند.
نکته مهمی که در مقاله های قبلی نیز به آن اشاره کرده بودیم و باید مدنظر داشته باشید این است که؛ تمامی کسب‌وکارهایی که استارت شروع به کار را تازه زده اند باید طی مدت حداکثر ۴ ماه از شروع فعالیت، نوع فعالیت و صنف خود را به سازمان امور مالیاتی اعلام کنند. این کار سبب میشود شما علاوه بر پرداخت جریمه های مالیاتی شامل بخشودگی های مالیاتی نیز شوید.

اصناف معاف از مالیات

تعدادی از اصناف با توجه به نوع فعالیت معاف از مالیات هستند و مالیات پرداخت نمیکنند. در این قسمت به تعدادی از آنها اشاره می‌کنیم:
-مراکز و مؤسسات خیریه
-گروه‌های فرهنگی و هنری
-اصناف فعال در مناطق کمتر توسعه‌یافته

نحوه محاسبه مالیات اصناف و مشاغل

در قسمت های بالاتر به این نکته اشاره شد که ، تا سقف یک میلیارد و دویست میلیون ریال از درآمد مشاغل و اصناف به صورت سالانه، مشمول مالیات نمیشود و اضافه برآن ،برحسب درصدهای ذکر شده محاسبه میشود:

-نسبت به مازاد یک میلیارد و دویست میلیون ریال تا یک میلیارد و ششصد و هشتاد میلیون ریال: 10 درصد مالیات
-نسبت به مازاد یک میلیارد و ششصد و هشتاد میلیون ریال تا دو میلیارد و هفتصد و شصت میلیون ریال: 15 درصد مالیات-نسبت به مازاد دو میلیارد و هفتصد و شصت میلیون ریال تا چهار میلیارد و هشتاد میلیون ریال: 20 درصد مالیات
-نسبت به مازاد چهار میلیارد و هشتاد میلیون ریال به بالا: 30 درصد مالیات

در نتیجه برای محاسبه مالیات ،در قدم اول میزان سود خالص سالانه را محاسبه میکنیم. حال با در نظرگرفتن مبلغ یک میلیارد و دویست میلیون ریال این درآمد و سود، که از مالیات معاف است. سپس مشاهده میکنیم که مبلغ ما جز کدام دسته است و چه درصدی به ما تعلق میگیرید ، مابقی مبالغ را برحسب درصدهای ذکر شده محاسبه میکنیم و مبلغ مالیاتی که به ما تعلق میگیرد را به دست می آوریم.
علاوه بر این، ما می توانیم با مراجعه به سایت هایی که امکان محاسبه آنلاین مالیات بر درآمد را ایجاد کرده اند مبلغ مالیات خود را به صورت آنلاین حساب کنیم.

آخرین مهلت ارسال اظهارنامه عملکرد و ثبت شکایات مالیات اصناف و مشاغل

طبق قانون مالیات های مستقیم همه صاحبین مشاغل باید تا 31 خرداد اظهارنامه مالیاتی خودشان برای اداره امور مالیاتی را ارسال کنند. اما گاهی این زمان تمدید هم می شود.
اگر در رابطه با اظهار نامه مالیاتی خود شکایت داشتید تا 15 تیر می‌توانید اعتراض خودتان را ثبت کنید.
نحوه ثبت اعتراضات و شکایات مالیاتی
اگر شما به مبلغ مالیاتی اعلامی از سمت سازمان امور مالیاتی اعتراض داشتید با مراجعه به سامانه www.tax.gov.ir مراجعه نمایید و در مهلت اعلام شده به اعتراض شما رسیدگی خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سوالی ندارید؟

خانی تکس