جستجو
جستجو

نحوه محاسبه و جرائم کتمان درآمد

کتمان درآمد
کتمان درآمد

نحوه محاسبه و جرائم کتمان درآمد

نگاهی به تعریف کتمان درآمد

پرداخت مالیات با توجه به قانون های تصویب شده جدید برای افراد و سازمان ها تبدیل به مشکل و دغدغه ای شده ، از اینرو افراد یا سازمان ها بخشی از درآمد خود را مخفی می کنند ، تا مالیات کمتری برای یکسال بپردازند که این کار آنها باعث بوجود آمدن جرائم سنگین مالیاتی میشود. به صورت واضح تر می توان گفت که شما هزینه ای برای کسب و کار انجام داده اید اما سود آن را در اسناد و دفاتر ثبت نکرده اید.

در ماده 192 قانون مالیات‌های مستقیم در خصوص کتمان درآمد است،ولی سازمان امور مالیاتی کشور در تاریخ ۱۳۸۴/۱۰/۱۲ بخشنامه شماره ۱۷۹۴۰ را صادر نمود که این بخشنامه برای شفاف سازی، در مورد درآمد مخفی شده و هزینه‌های غیر واقعی است. این بخشنامه نقاط ابهام ماده ۱۹۲ را از بین میبرد.

ما در گروه خانی تکس، سعی داریم در این مقاله شما را با مبحث کتمان درآمد بیشتر آشنا کنیم پس تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

متن بخشنامه۱۷۹۴۰ مربوط به قانون کتمان درآمد:

منظور از درآمد كتمان شده، درآمدی است كه مؤدی در طول يك سال مالیاتی از فعاليت‌های اقتصادی خود به‌دست آورده اما در دفاتر قانونی خود ثبت ننموده و در اظهارنامه مالياتی نيز ابراز نکرده باشد. در اين صورت مأموران مالياتی پس از دسترسی به اسناد و مدارک قابل اعتماد و يا دريافت اطلاعيه‌های مستند واصله از دفتر اطلاعات مالياتی و ساير مراجع و تطبيق آنها با مندرجات دفاتر قانونی و صورت‌های مالی ابرازی در مهلت مقرر و احراز عدم ثبت اطلاعات مربوط در دفاتر مؤدی، می‌توانند نسبت به تعيين و محاسبه درآمدهای كتمان شده و مطالبه ماليات متعلق طبق مقررات قانون فوق الذكر مبادرت نمايند

البته لازم به یادآوری است كه هنگام استفاده از روش علی الرأس براي تعيين درآمد مشمول ماليات، درآمدهای تخمينی بدون اتكا به مدارک يا انتخاب فروش ابرازی مؤدی به عنوان قرينه مالياتی، درآمد کتمان شده موضوع مقررات تبصره ماده ۱۹۲ قانون ماليات‌های مستقيم نبوده و مشمول جريمه موضوعه نخواهد بود.
نکته:بر اساس دادنامه شماره: 140009970905813168 مورخ: 1400/3/12 هیأت عمومی دیوان عدالت اداری، صرف اینکه درآمد، در اظهارنامه مالیات عملکرد مؤدی مرقوم نگردیده باشد، کتمان درآمد محقق گردیده است.

اگر مودیان در اظهارنامه خود ، سود و درآمدشان‌را مخفی کنند، با جریمه ۳۰ درصدی غیرقابل بخشش مواجه میشوند م علاوه بر جریمه نقدی مجازات قانونی دیگری هم دارد.

نشانه های کتمان و مخفی کردن درآمد

-ثبت نکردن درآمدهای به دست آمده از فعالیت‌های اقتصادی در دفاتر قانونی
-اعلام نکردن درآمدهای واقعی در اظهارنامه مالیاتی
ارائه فاکتورهای غیررسمی و جعلی برای بالابردن هزینه‌ها

کتمان درآمد

آیا کتمان درآمد شامل بخشودگی مالیاتی می شود؟

مبحث کتمان و مخفی کردن درآمد مبحثی است که اداره امور مالیاتی در این مورد فوق العاده حساس است و بعبارتی خط قرمز و هیچ گونه بخشودگی در این مورد وجود ندارد و به محض شناسایی این مورد فرد شامل جریمه های سنگین مالیاتی میشود. در نتیجه صاحبان کسب و کار میتوانند با بالابردن سطح دانش خود و مشاوره گرفتن از افراد متخصص و باتجربه در موعد مشخص اظهار نامه خود راتحویل دهند تا مشمول جریمه های سنگین در آینده نشوند.

عدم اعمال معافیت

مطابق تبصره 1 ماده 146 مکرر قانون مالیات‌های مستقیم، هیچگونه معافیت، نرخ صفر و تخفیفی نسبت به درآمدهای مخفی شده تعلق نمی گیرد.
همچنین بند ژ ماده 132 ق.م.م می‌گوید:

مالیات با نرخ صفر شامل درآمد ابرازی به جز درآمدهای کتمان شده است.
در نتیجه نرخ صفر هم فقط شامل آن قسمت از درآمدی می شود که افراد در دفاتر و اظهارنامه ثبت کرده اند و مالیات کتمان و مخفی شده باید پرداخت شود و گرفته میشود.

وظیفه ممیزان مالیاتی برای کتمان درآمد

این افراد وقتی متوجه کتمان و مخفی سازی درآمد در پرونده مودی می شوند اطلاعات واقعی و مدارک و سند های مالی فرد را دریافت می کنند. اعداد و ارقام را با هم تطبیق میدهند و مواردی را که وبت نکرده اند را بررسی میکنند و نتیجه را به مراجع مربوطه برای تصمیم نهایی اعلام میکنند تا اقدامات لازم برای این افراد صورت گیرد و قوانین مربوطه نسبت به آنها اعمال شود.

به نظر شما کتمان درآمد جرم محسوب میشود؟

طبق بند 2 ماده 274 قانون مالیات‌های مستقیم، اگر کتمان درآمد، حاصل از کتمان فعالیت باشد، بله؛ جرم است.
به عبارت ساده تر، اگر فرد یا سازمانی فعالیت خود و درآمد حاصله از آن را در اظهارنامه مالیاتی خود ثبت و اعلام نکند، جرم به حساب می آید. این فرد ، می‌تواند به مجازات‌های درجه شش ماده 19 قانون مجازات اسلامی، محکوم گردد. مجازات درجه شش شامل موارد زیر است؛
-حبس بیش از شش ماه تا دو سال
-جزای نقدی بیش از شش میلیون (6۰،۰۰۰،۰۰۰) ریال تا دویست و چهل میلیون (24۰،۰۰۰،۰۰۰) ریال
-شلاق ازسی ویک تا هفتادوچهار ضربه
-محرومیت از حقوق اجتماعی بیش از شش ماه تا پنج سال

-انتشار حکم قطعی در رسانه‌ها

-ممنوعیت از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی -برای اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال
-ممنوعیت از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه برای اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال
-ممنوعیت از اصدار برخی از اسناد تجاری توسط اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال
اعلام جرائم و اقامه دعوی علیه. این افراد در مراجع قضائی از طریق سازمان امور مالیاتی کشور و سایر مراجع قانونی انجام میشود.

نحوه محاسبه جریمه کتمان درآمد

مرحله اول: مقدار تفاوت هزینه های اعلامی با هزینه های واقعی را حساب می‌کنیم.
مرحله دوم: مبلغ جریمه مربوطه را (با توجه به نوع مؤدی و موضوع کتمان) به مقدار تفاوت بدست آمده در مرحله اول اضافه می کنیم.
مثلا فردی در اظهارنامه خود ۱۵۰ میلیون در آمد ولت کرده، اما پس از بررسی ممیزان مالیاتی درآمد او معادل ۲۲۰ میلیون است. اختلاف به دست آمده( درآمد کتمان شده) مبلغ ۷۰ میلیون است.
که مبلغ جریمه هم به این مقدار اضافه میشود.

سخن آخر
ما در این مقاله سعی کردیم شما را با مبحث کتمان درآمد و عواقب آن آشنا کنیم. برای کسب اطلاعات بیشتر و جلوگیری از این مشکلات با کارشناسان باتجربه و متخصص ما در خانی تکس در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانی تکس