در ابتدا پاسخی جامع به مالیات تکلیفی چیست داشته باشیم .
توضیح مالیات تکلیفی در یک خط : مالیاتی که پرداخت آن به عهدهی مودی مالیاتی نمیباشد.
برای اطلاع دقیقتر از روش پرداخت این مالیات و جریمه عدم پرداخت مالیات تکلیفی و انواع آن با ما همراه باشید.
تمام افراد مشمول پرداخت مالیات میباشند،مالیات یکی از اصلیترین منابع درآمدی هر کشور میباشد که مسئولان کشوری از آن برای پرداخت هزینههای کشوری استفاده میکنند تا اقتصاد و پروژههای عمرانی و دیگر پروژهها و مخارج کشور تامین شود.
مالیات تکلیفی هم یکی دیگر از انواع مالیات میباشد که پرداخت و تصویه آن بر عهده شخص نمیباشد ، رایجترین مثالی که اکثر مقالات به آن اشاره میکنند مالیات محاسبه شده روی حقوق کارمند یا کارگر کارفرما میباشد.
در واقع مقدار و محاسبه مالیات تکلیفی یک مؤلفه وابسته است. یعنی که هر کسب و کار و شرکتی برحسب قانونی که مجزا و متعلق آن کسب و کار است محاسبه میشود. پس صاحبان کسب و کار و مشاغل با بهره گیری از یک تیم حرفه ای و متخصص در زمینه حسابداری و آشنا به قوانین مالیاتی میتوانند به درستی این مسئله را مرتفع نمایند و مشمول پرداخت جریمه های سنگین مالیاتی نشوند.
در تمام فیش حقوقیهای دولتی و شرکتها شاهد ستونی با نام مالیات هستید که انواع مالیات ارزش افزوده و … در آن ذکر شده است ، مالیات تکلیفی بخشی از این ستون مالیاتی میباشد که شرکت یا کارفرما بعد از پایان سال مالی باید آن را به اداره مالیات پرداخت کند ، عدم پرداخت به موقع موجب جریمههای سنگین اداره مالیات کشور میشود.
آشنایی با مالیات تکلیفی میدانید که مالیات منبع مالی و درآمدی است که دولت برای پرداخت هزینههای کشور از روشهای گوناگون از افراد دریافت مینماید. در واقع مالیات شامل قسمتهای متفاوتی میشود. دولت از طریق گرفتن مالیات به عنوان منابع درآمد سیستم اجرایی کشور مشاغل را به جریان درمیآورد و برای بهسازی کشور اقدام مینماید. سوال که در مرحله اول برای هرکسی ایجاد می شود این است که مالیات تکلیفی چیست و چه افرادی مشمول پرداخت این نوع از مالیات میشوند؟
ما در خانی تکس قصد داریم شما را با مفهوم این نو ع از مالیات آشنا کنیم پس تا آخر این مقاله با ما همراه باشید. مالیات تکلیفی یکی از انواع از مالیات است که به درآمد اشخاص تعلق میگیرد و پرداخت آن به سازمان امور مالیاتی، وظیفه فرد دیگری به جز مودی است. در ادامه این مقاله به توضیحات بیشتر در مورد این نوع از مالیات و نحوه محاسبه و کسب وکارهایی که مشمول این نوع از مالیات میشوند می پردازیم.
اگر شغل و کسب و کار شما نیز جز این دسته از مشاغل ایت با پرداخت به موقع مالیات خود از جریمه های سنگین مالیاتی پیشگیری نمایید. تعریف مالیات تکلیفی همانطور که میدانید تمامی افراد حقیقی و حقوقی که دارای کسب و کار هستند ، مشمول مالیات میشوند. همانطور که در قسمت های قبل هم به آن اشاره کرده ایم ، مالیات بخش اعظمی از درآمدهای دولت و سیستم اجرایی است که برای تامین بودجه دولت استفاده میشود. مالیات تکلیفی و مالیات بر عملکرد، را میتوان ز مهمترین منابع درآمد دانست که ما قصد داریم شمارا با این نوع از مالیتا بیشتر آشنا کنیم .
جریمه مالیات تکلیفی
جریمه عدم پرداخت مالیات تکلیفی متغیر میباشد بسته به نوع تخلف که در ادامه به طور کامل مورد بررسی قرار میگیرد. جریمه مالیات تکلیفی برابر یک دهم (ده درصد ) کل مبلغ مالیات پرداخت نشده و 2.5 درصد جریمه مضاف بر مبلغ کل به ازای هر ماه محاسبه میشود ، این دیرکرد شامل فرد مشمول نمیشود و بر عهده کارفرما میباشد که در بعضی موارد با شکایت اداره مالیات میتواند تا 24 ماه حبس تعزیری برای فرد خاطی (کارفرما ) انجام شود.
علی الخصوص در شرکتها و کمپانی های بزرگ که دارای هزاران شاغل هستند، مالیات نسبت به حقوق آنها اعمال میشود؛ پس نیاز به دقت بسیار بالا در محاسبه خواهیم داشت. نرم افزارهای حسابداری شرکتی به عنوان ابزارهای کمک کننده میتوانند این مقوله مهم را آسان و دقیق نمایند. پس ما نمیتوانیم به صورت دقیق و واضح مقدار درصد مالیات تکلیفی را بگوییم چون همانطور که گفتیم در انواع مشاغل کاملا متفاوت است. جریمه عدم پرداخت مالیات تکلیفی چیست؟ طبق قانون کشور، کلیه اشخاص حقیقی یا حقوقی که دارای کسب و کار و درآمدی هستند مشمول و موظف به پرداخت مالیات هستند و در صورت عدم پرداخت مالیات مشمول جریمه های سنگینی خواهند شد. جریمه عدم پرداخت مالیات معادل ۱۰ درصد مبلغ مالیات پرداختنشده است و به ازای هر ماه دیرکرد پرداخت جریمه، ۲.۵ درصد به این مبلغ اضافه میشود. حال این نکته را نیز بدانید که در صورت پرداخت نکردن مالیات، درصورتی که سازمان امور مالیاتی از شما شکایت کند شما علاوه بر پرداخت مبلغ مالیات امکان دارد به ۶ ماه تا ۲ سال حبس تعزیری محکوم شوید. دو ارگانی که هیچ گاه در برابر مردم ضرر نمیکنند بانک ها و دولت ها هستند. برای موال هنگامی که به بانک میروید و وام درخواست میکنید بانک در ابتدا سود خود را کسر و مبلغ را به شما میدهد و علاوه بر آن در طی زمان پرداخت نیز باز هم سود خود را میگیرد. سازمان امور مالیاتی و قوانینیش هم همین طور است، مالیات اگر پرداخت نشود مشمول جریمه ۱۰ درصدی می شوید. چگونه مالیات تکلیفی خود را پرداخت نماییم ؟ برای پرداخت مالیات تکلیفی دو روش وجود دارد به صورت آنلاین و حضوری که بسته به نوع شغل شما متفاوت است. اگر آنلاین باشد مه با مراجعه به سایت و تکمیل مراحل انجام میشود و در غیر اینصورت برای پرداخت مالیات با مدارک تکمیل شده و اسناد موجود به صورت حضوری به اداره مالیاتی مربوط به منطقه خود مراجعه می نمایید و با تکمیل فرم ها و ارائه مدارک خود، با دریافت فیش پرداختی اقدامات مربوطه را انجام می دهید. نحوه پرکردن اظهارنامه مالیاتی در ابتدا به سایت اظهارنامه مالیاتی وارد میشوید و شرایط درج شده را به صورت کامل مطالعه نمایید. پس از آن تر سایت ثبت نام می نمایید و با مراجعه به بخش بر خط مالیاتی، اطلاعات هویتی و مشخصات لازم و خواسته شده را تکمیل نمایید. حتما با دقت کامل و به صورت صحیح اطلاعات را وارد نمایید و پس از آنکه از درستی تمامی موارد مطمئن شدید اظهارنامه را برای سازمان مالیاتی ارسال نمایید. در مرحله آخر برای شما یک کد رهگیری ارسال میشود. اگر تابحال اظهارنامه مالیاتی پر نکرده اید و با چگونگی آن آشنایی ندارید، میتوانید از مشاوران متخصص ما در این زمینه مشاوره بگیرید تا به مشکلات جدی تری دچار نشوید. کلام پایانی همانطور که در این مقاله گفتبم مالیات تکلیفی یکی از منابع درآمدی دولت است که به صورت غیر مستقیم از درآمد اشخاص کسر میشود و همانطور که گفتیم درصد محاسبه هرشغل به صورت اختصاصی و مجزا میباشد. شما با کمک یک تیم حسابداری متخصص و با تجربه می توانید سریع و دقیق تر این فرایند را انجام دهید و دچار چالش های بزرگتر و جریمه های سنگین نشوید. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره با تیم متخصص و باتجربه ما در خانی تکس در تماس باشید تا ما را در انجام این فرایند یاری نمایند.
جریمه عدم پرداخت مالیات تکلیفی (10 درصد)
کارفرما و کارگذار مسئول کسر مالیات از حقوق و پرداختی میباشند که در صورت عدم انجام تا یک دهم مبلغ کل حقوق ( 10 درصد حقوق مشمول جریمه میشوند ، به عنوان مثال اگر حقوق کارکند یا کارگر 10 میلیون تومتن باشد و در موعد مقرر مالیات توسط کارفرما پرداخت نشده باشد علاوه بر 10 درصد مالیات بر ارزش افزوده حقوق 10 درصد دیگر هم مشمول جریمه میشود که در انتها کارفرما باید 20 درصد مبلغ حقوق را پرداخت کند.که با مثال حقوق 10 میلیون تومان میشود 2 میلیون تومان پرداختی کارفرما.
جریمه دیرکرد مالیات تکلیفی ( 2.5 درصد)
مازاد بر 10 درصد جریمه دیر کرد در پرداخت شامل 2.5 درصد ( دو ونیم درصد ) جریمه دیرکرد پرداخت مالیات تکلیفی میباشد که به صورت ماهانه از موعد مقرر پرداخت به مبلغ اصلی اضافه میشود.(به ازای هر ماه تاخیر به مبلغ جریمه 2.5 درصد به مبلغ کل مالیات پرداخت نشده اضافه میشود) که در مثال بالا 2میلیون دیرکرد و 10 میلیون تومان حقوق جمعاً 12 میلیون 2.5 درصد ماهانه حساب میشود که مبلغی معادل 300 هزار میباشد.
حبس تعزیری عدم پرداخت مالیات تکلیفی
عدم پرداخت مالیات تکلیفی طبق قانون مالیات مستقیم جرم شناخته شده و دارای مجازات درجه 6 میباشد:
قانون مجازات اسلامی (مجازات درجه 6) |
---|
حبس 6 تا 24 ماه |
جریمه نقدی از 6 تا 24 میلیون تومان |
شلاق از 30 تا 74 ضربه شلاق |
ممنوعیت فعالیت شغلی |
انواع مالیات تکلیفی چیست
از معروفترین انواع مالیات تکلیفی میتوان به مالیات حقوق ، اجاره ملک ، حق الوکاله و مضاربه اشاره کرد که در ادامه بر بررسی دقیق این موارد میپردازیم
مالیات تکلیفی | ماده ق.م.م |
---|---|
مالیات بر درآمد افراد مقیم خارج از کشور | ماده 107 |
مالیات بر درآمد بیمهگر اتکایی خارجی | 109 |
مدیران تصفیه اشخاص حقوقی | 116 |
منافع بلاعوض اموال | 123 |
مالیات بر نقل و انتقال سهام | 143 |
مالیات بر درآمد حق واگذاری محل | 187 |
مالیات تکلیفی پزشکان و دندانپزشکان برای کار مراکز درمانی | قانون بودجه سالانه |
مالیات ارزش افزوده | ماده ۱۷ قانون دائمی |
رمالیاتهای تکلیفی به شرح زیر است: -مالیات تکلیفی اجاره ملک (ماده 53، تبصره 9)این نوع مالیات از پیچیده ترین ها است -مالیات تکلیفی حقوق (مواد 85 و 86 اصلاحی) که درقسمت بالا با مثال توضیح دادیم -مالیات تکلیفی مضاربه (ماده 102)براساس سود بدست آمده از فعالیت اقتصادی است -مالیات تکلیفی حق الوکاله (ماده 103)پرداخت بخشی از حق الوکاله که حدودا ۵ درصد مبلغ حق الوکاله است -مالیات تکلیفی حق الزحمهها (ماده 104) -مالیات تکلیفی اشخاص حقوقی خارجی و موسسات مقیم خارج (ماده 107) -مالیات تکلیفی موسسات بیمه (ماده 109) -تکلیت مدیران تصفیه اشخاص حقوقی (ماده 116) -مسولیت آخرین مدیران شخص حقوقی و مدیران تصفیه و ضامنها (ماده 118) -مالیات تکلیفی منافع بلاعوض اموال (ماده 123) -مالیات تکلیفی نقل و انتقال سهام (ماده 143) برای آشنایی بیشتر شما با انواع مالیات تکلیفی و قوانین آنها، تبصره های مربوط به هرکدام از آنها را نیز آورده ایم تا با مطالعه آنها به صورت کامل با قوانین و نحوه محاسبه آنها آشنا شوید. سوالی که امکان دارد برای شما پیش بیاید این نکته است که وجه تمایز و تفاوت مالیات بر عملکرد و مالیات های تکلیفی کجاست؟! مالیات تکلیفی به طور غیر مستقیم از درآمد پرداخت نشده افراد کم میشود. در حالی که مالیات عملکردی به صورت مستقیم از درآمد و سود خالص اشخاص حقیقی و حقوقی به طور مستقیم توسط خود مودی به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت میشود. مقدار درصد مالیات تکلیفی حالا که با کلیت مالیات تکلیفی و انواع آن تا حدودی آشنا شدید، نکته ای که مورد اهمیت است چگونگی محاسبه و مقدار درصد پرداختی پاسخ مالیات تکلیفی است، که ما در ادامه این مقاله از خانی تکس به این موضوع مهم میپردازیم.