جستجو
جستجو

مالیات بر ارث چقدر است [محاسبه + کاهش ]

مالیات بر ارث
مالیات بر ارث

مالیات بر ارث چقدر است [محاسبه + کاهش ]

فهرست مطالب

مالیات ها دارای انواع مختلفی هستند که هرکدام به تنهایی در تامین بودجه دولت تاثیر میگذارند. از آنجا که در مقاله های قبلی نیز اشاره کردیم قسمت عظیمی از درآمد دولت، از طریق مالیات تامین میشود. حال مالیات بر ارث ، یکی از این نوع مالیات ها است و زمانی که فرد فوت میشود پرداخت می شود. پس از فوت فرد، تمامی دارایی او بین ورثه تقسیم می‌شود. که البته هر فرد قبل از تقسیم اموال باید اقدام به پرداخت مالیات سهم خود به دولت نماید.

ما در این مقاله از خانی تکس همراه شما هستیم به طور کامل در مورد مالیات بر ارث و جزییات آن صحبت کنیم، پس تا آخر این مقاله با ما همراه باشید.
مالیات بر ارث از انواع مالیات‌های مستقیم است که در اکثر کشورهای دنیا و همچنین در کشور ما به دارایی های فرد فوت شده تعلق می گیرد. در قانون کشور ما، در صورت به ارث رسیدن اموالی به فرد آن فرد مشمول پرداخت مالیات از آن ارثیه است.
در کشور ما نهایت ظرف مدت یکسال از فوت متوفی ، وراث باید فهرستی از تمام دارایی‌ها و بدهی‌های فرد به همراه ارزش مالی این دارایی ها تهیه کنند و ضمن تکمیل اظهارنامه مالیاتی به سازمان امور مالیاتی ارائه دهند. 
وراث، در صورتی مجاز به تقسیم این دارایی هستند که مراحل قانونی را گذرانده باشند مالیات را پرداخت کرده باشند. درصورت عدم پرداخت این مالیات، افراد مشمول پرداخت جریمه می شوند. مالیات بر ارث همونطور که گفتیم از مالیات های مستقیم است پس هم بر دارایی های افراد تاثیر مستقیم دارد و هم پرداخت به موقع آن در امور مالی کشور تاثیرگذار است.
 

چه اموالی  مشمول مالیات هستند؟

 
در این قسمت به طور کلی و مختصر به اموالی که مشمول مالیات می شوند می پردازیم؛
  1. اوراق مشارکت و سهام
  2. وسایل نقلیه
  3. اموال شامل حسابها و سپرده ها و سودهای آنها
  4. ملک مسکونی 
  5. تجاری و…
  6. امتیازات نظیر سرقفلی و حق اختراع و البته اموال خارج از ایران و هرگونه دارایی که به وراث منتقل شود اعمال می‌شود.

اموال معاف از مالیات بر ارث

 طبق قانون،تعدادی از دارایی‌ها و اموال معاف از مالیات بر ارث هستند، که در قسمت پایین به آن اشاره می کنیم: 
 
  • مبالغ بازنشستگی و وظیفه 
  • پس‌انداز خدمت و مزایای پایان خدمت
  • مبالغ پرداختی توسط موسسات بیمه یا کارفرما
  • اموالی که به مؤسسات دولتی وقف شده‌اند
  • اثاث و وسیله منزل 
  • انواع بیمه‌های عمر و زندگی
  • خسارت فوت و دیه
طبق ماده 25 قانون مالیات بر ارث، وراث طبقه اول و دوم شهدای انقلاب اسلامی مشمول مالیات بر ارث نخواهند شد .
 

طبقه بندی وراث مشمول ارث

بر اساس ماده 18 قانون مالیات‌های مستقیم در ایران، وراث به سه دسته تقسیم میشوند که به شرح آنها می پردازیم:

وراث طبقه اول 

این گروه جز خانواده درجه یک می باشند که شامل پدر، مادر، همسر، و فرزندان (اولاد) فرد متوفی است.

وراث طبقه دوم

این گروه جز خانواده درجه دو میباشند که شامل اجداد، برادران و خواهران، و فرزندان آن‌ها است.

وراث طبقه سوم

این گروه هیچ رابطه خانوادگی با شخص متوفی ندارند.
این طبقه‌بندی ها در قانون مالیات‌های مستقیم به منظور تعیین مبلغ مالیات بر ارث و تأمین عدالت مالیاتی بین انواع وراث است.
 

مالیات بر ارث نسبت به ورثه

در جدول پایین به صورت کامل درصد مالیات بر ارو بر حسب طبقه بندی وراث درج شده است:
 
مالیات بر ارث

نحوه محاسبه مالیات بر ارث

در قدم اول باید ارزش ریالی کلیه دارایی ها و اموال محاسبه گردد. سپس باتوجه به طبقه بندی وراث و جدول بالا، میزان مالیات هر فرد محاسبه میشود. 
 

نکات مهم و قابل توجه مالیات بر ارث

  • -در صورتی که متوفی و وراث هر دودارای تابعیت ایرانی نباشند و اموال و دارایی متوفی در ایران واقع شده باشد، مالیات بر ارث بر اساس نرخ مالیات ورثه طبقه اول محاسبه می‌شود.
  • -اگر وراث سهم الارث خود را به افراد دیگر یا غیر واگذار کنند، علاوه بر مالیات بر ارث، مشمول پرداخت مالیات طبق مقررات فصول نیز خواهند شد.
  • -تمامی حق و حقوق مربوط به قراردادهای اجاره به شرط تملیک با بانک‌ها و دیگر موسسه‌های مالی و اعتباری، بر اساس نرخ معاملاتی در تاریخ ثبت واگذاری به نام وراث محاسبه می شود.
  • -در صورتی که اموال به وراث واگذار شود، به درصد مالیات بر ارث طبق ماده ۱۷ قانون مالیات‌های مستقیم مشمول می‌شود و در صورتی که به غیر وارث منتقل شود، ملزم به پرداخت مالیات بر درآمد اتفاقی نیز می‌شود.
 

مالیات بر ارث ملک 

در قدم اول ملک توسط کمیسیون املاک سازمان مالیاتی قیمت گذاری می شود. در مرحله بعد، برای هر طبقه از وراث، مقدارمالیاتی تعیین می شود.
به طور مثال برای ورثه طبقه اول، 7.5درصد تعیین می شود و این در حالی است که برای وراث طبقه 2و3 چیزی حدود 2و4 برابر است.
 
در حالیکه ،برای ملک تجاری و اداری 3٪ ارزش روز و برای باغ و زمین کشاورزی و اراضی بایر 7.5٪ ارزش معاملاتی مالیات محاسبه میشود.در نتیجه ، مالیات بر ارث ملک به دوعامل طبقه وراث و ارزش ملک بستگی دارد و برحسب این موارد، مقدار مالیات را تعیین میکنند.
 

مالیات بر ارث خودرو

در محاسبه مالیات بر ارو خودرو طبق قانون مالیات، مقدار مالیات تعیین شده برای این دارایی 2٪ از ارزشی که کارشناس سازمان امور مالیاتی تعیین کرده است.
این درصد و مبلغ مربوط به ورثه گروه اول است و گروههای دو و سه به ترتیب میزان دو و چهار برار باید پرداخت کنند.
 

مالیات بر ارث سپرده بانکی

مالیاتی که به سپرده بانکی متوفی تعلق میگیرد میزان ۳ درصد از مبلغ پس انداز است. اما این در صورتی است که این مبلغ در بانکها سپرده گذاری شده باشد و در صورتی که مبلغ سرمایه گذاری شده در موسسات مالی و اعتباری باشد این درصد به ده درصد افزایش می یابد.
 

مراحل پرداخت مالیات بر ارث و مدارک موردنیاز آن 

برای شروع احتیاج به گواهی انحصار وراثت دارید و بعد از آن اولین قدم دریافت گواهی انحصار وراثت است. نکته مورد توجه این است که گواهی حصر وراثت یک مدرک قانونی است که در آن وراث متوفی و سهم‌الارث هر کدام به‌صورت رسمی تعیین می‌شود. شما برای دریافت گواهی انحصار وراثت، به عنوان وراث باید به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنید. فرم مخصوصی را تکمیل کنید که این فرم 3 شاهد برای امضا نیاز دارد تا دفترخانه فرم مذکور را برای آن‌ها گواهی کند.
در مرحله بعد باید به همراه مدارک شناسایی و فرم گواهی شده به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه کنید تا گواهی حصر وراثت برای آن‌ها صادر شود. حدودا انجام این مراحل در شرایط عادی حدوداً 2 ماه وقت می‌برد که باید برای تصمیم‌گیری‌ها در نظر داشته باشیم. هم چنین شما می‌توانید با مراجعه به سامانه https://tax.gov.ir/action/do/Show/434 که سامانه رسمی دولت برای پرداخت مالیات است، مالیات وراث را به صورت آنلاین پرداخت کنید.
 

وظایف وکیل ارثی و مالیاتی

به دلیل پیچیده بودن این پروسه کمک گرفتن از یک وکیل مالیات که دارای تخصص و تجربه قانونی است ، میتواند بسیار مفید باشد. این وکلا، با دانش و مهارت خود شما را در تمامی مراحل مختلف هدایت و حمایت میکنند. حال در این قسمت به مواردی که این وکلا میتوانند به شما راهنمایی دهند اشاره میکنیم:
 
  • -تهیه و تنظیم اظهارنامه مالیات بر ارث 
  • -ارائه مشاوره در مورد مالیات بر ارث و جریمه های دیرکرد آن
  • -یاری شما در زمینه تعیین ارزش دقیق اموال و دارایی‌های متوفی
  • -ارائه راهکارهای حقوقی برای کم کردن مالیات بر ارث 
  • -اگر نیاز به مراحل قضایی باشد قبول نمایندگی در مراحل قضایی مربوط به مالیات بر ارث
با بهره گیری از خدمات وکیل مالیات بر ارث با اطمینان از رعایت قوانین و جلوگیری از مشکلات حقوقی هرچه سریع تر فرآیند تقسیم اموال متوفی انجام میشود.
ما در گروه خانی تکس قدم به قدم تا آخرین مرحله با تجربه و تخصص خود در کنار شما هستیم تا در کوتاه ترین زمان و بدون هیچ مشکلی فرآیند مالیاتی خود را انجام دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

خانی تکس