اگر تا بحال با مفهوم واژه حسابرسی و حسابرس مالیاتی آشنایی خاصی نداشتید تا آخر این مقاله با ما همراه باشید تابطور مختصر و مفید با این واژه ها و کاربردشان آشنا شوید.حسابرسی مالیاتی شامل بررسی مدارک، شواهد و اسناد موجود در حسابداری برای تعیین مقدار مالیات برای هر کسبوکار و بنگاه اقتصادی است.حسابرسان بر اساس اسناد ثبتشده توسط حسابداران، درستی و عدم درستی صورتهای مالی را بررسی میکنند. حسابرسی باید ریزبینانه و بیطرف صورت گیرد و در صورت مشخص شدن هر گونه تقلب یا اشتباه و خطایی در اسناد حسابداری، فرایندهای قانونی و اجرایی مربوط به آن صورت گیرد
حسابرسی مالیاتی چیست؟
حسابرسی مالیاتی شامل بررسی مدارک، شواهد و اسناد موجود در حسابداری به منظور تعیین میزان مالیات برای هر کسبوکار و بنگاه اقتصادی است. حسابرسان بر اساس اسناد ثبتشده در بخش حسابداری، صحت و عدم صحت صورتهای مالی را بررسی میکنند. حسابرسی باید کاملاً با دقت و بیطرفانه انجام شود و در صورت مشخص شدن هر گونه تقلب یا اشتباه و خطایی در اسناد حسابداری، فرایندهای قانونی و اجرایی مربوط به آن انجام شود. حسابرسی مالیاتی را رسیدگی و ممیزی نیز میگویند.
در واقع مالیات هزینه ای اجتماعی است که شما با استفاده از امکانات و خدمات دولت پرداخت می نمایید. دولتها با دریافت مالیات از شهروندان منابع مالی برای فراهم کردن خدمات عمومی را تأمین میکنند. حسابرسی نقطه قوت و چشمان تیزبین دولت در بررسی وضعیت مالی بنگاههای اقتصادی است تا بر حسب قوانین و شواهد موجود، مقدار مالیات را برای هر شرکت تعیین کند.حسابرسی، حسابداری نیست اما انجام و فرایند آن وابسته به امور مالی دیگر است. یک فرد به عنوان یک حسابدار باید از حسابرسی هم اطلاعاتی داشته باشد. یک حسابدار بابد با حسابرس همکاری داشته باشد و مدارک مورد نیاز وی را فراهم کند.
به صورت کلی می توان گفت که هدف از استخدام حسابرس مالیاتی این است که مقدار درستی اسناد و مدارک را به صورت کامل و خوب مورد بررسی و کنترل قرار دهیم و در آخر هم مقدار مالیات را به طور دقیق حساب کنیم و سازمان یا مجموعه ای که به ان تعلق میگیرد را موظف به پرداخت مالیات نماییم.
حسابرس میتواند عوارض بر درآمد را حساب کند و بهترین روش ها و راه های قانونی برای پرداخت مالیات را پیشنهاد دهد و نظم و بازه خاصی برای پرداخت مالیات به صورت دوره ای درنظر بگیرد.
حسابرس مالیاتی شغلی حساس و مهم است چون اگر فراموشی یا کوتاهی صورت گیرد باعث بوجود آمدن بدهی های مالیاتی می شود . که حسابرس خوب علاوه بر تجربه و مهارت کافی باید فرد کاملا تیزبین و با حوصله ای باشد.
قانون حسابرسی مالیاتی
ماده 272 قانون مالیاتهای مستقیم به این نکته اشاره دارد که همه اشخاص حقیقی و حقوقی موظف و مکلف به ارائه صورتهای مالی حسابرسیشده توسط سازمان حسابرسی یا مؤسسات عضو جامعه حسابداری رسمی ایران هستند که باید به همراه اظهارنامه مالیاتی به سازمان امور مالیاتی کشور ارائه شود. بر اساس این قانون هر شرکت و سازمان برای محاسبه صورتهای مالیاتی خود احتیاج به یک حسابرس دارد.
زمان انجام حسابرسی مالیاتانجام حسابرسی دقیقا در یک زمان با اظهارنامه مالیاتی یا حداکثر 3 ماه پس از ارسال اظهارنامه مالیاتی است. این مهلت برای اشخاص حقیقی و حقوقی یکسان است. در نتیجه حسابرسی دارای زمان مشخصی است.
مهمترین موارد در حسابرسی مالیاتی
- میزان ورودی و درآمد سازمان
- میزان خروجی های و مخارج و هزینه های سازمان
- تطبیق حسابها با ورودی و خروجی های ثبت شده و صورتهای مالی در بازه هایی زمانی مشخص
- آماده کردن صورت کامل واردات و صادرات
- آماده کردن صورت کامل گردش مواد اولیه و کالاهای موجود در انبار
- محاسبه مبلغ تمامشده کالاها و ارائه خدمات
- مشخص کردن داراییهای ثابت سازمان
- محاسبه مقدار سنواتی
- تعیین معاملهها با اشخاص ثالث
- بررسی مالیات کامل سازمان
- بررسی حقوق و دستمزد افراد شاغل
- وظایف حسابرس مالیاتی
با ما همراه باشید تا در این قسمت مقاله با وظایف مهم حسابرس مالیاتی بیشتر آشنا شوید:
قبل از هر چیزی لازم است که حسابرس ها از بر اصول حسابداری، مالیاتی و غیره تسلط کافی را داشته باشند.
حسابرسان باید به تمامی اسناد و مدارک مالی دسترسی داشته باشند و حافظ اسناد و مدارک باشند.
حسابرسی ماهر و توانمند است که بتواند با تمامی افراد اعم از مشتریان تا هیئت مدیره ارتباط خوبی داشته باشد به عبارتی دارای روابط عمومی خوبی باشد.
دقت و صبر و تیزبینی و نحوه تصمیم گیری در امور حسابرسی بسیار مهم و تاثیر گذار است.
حسابرسی مالیاتی به چه صورت، انجام می گیرد؟
غالبا افراد نگران این هستند که حسابرسی مالیاتی به چه صورتی انجام میشود در ادامه این مقاله به توضیح این مبحث میپردازیم:
در مرحله اول حسابرس مالیاتی مباحث و دفتر کل را به طور کامل نظارت میکند.
در قدم بعدی حجم کاری خود را می سنجد و درصورت لزوم از افراد دیگر کمک بگیرد.
در مرحله آخر تمام گزارشات و مراحل انجام شده را ثبت میکند و نزد خود نگه میدارد.
انواع حسابرسی مالیاتی
انواع حسابرسی مالیاتی
حسابرسی مالیاتی در انواع مختلفی است که ما به برخی از آن ها اشاره خواهیم کرد:
حسابرسی اداری
این افراد در بازه تعیین شده و مقرر شده به سازمان امور مالیاتی مراجعه کرده و در آخر هم با ارائه مدارک مورد نظر اعم از دفتر کل، دفتر دارایی و غیره درخواست رسیدگی به امور مالیاتی خود را میدهند.
حسابرسی میدانی
این گروه از حسابرسها به اعلام برگ دعوت کنندگی مانند ارائه دفاتر، مستندات و … میپردازند و مدارک و مستندات مورد نظر را به مودیان مالیاتی ارائه و گزارش میدهند.
حسابرسی بازرسی
این گروه موظف هستند که کارهای اساسی مانند ظرفیت، شرایط کاری، نوع سمت و جایگاه و … را به طور کامل و دقیق مورد بررسی و کنترل قرار دهند.
مراحل انجام کار حسابرس مالیاتی
حسابرسی مالیاتی طی مراحل بسیاری انجام میپذیرد ، این مراحل عبارتند از:
- در قدم اول لازم است که کلیه دفاتر، دفاتر دارایی سازمان و سایر دفاتر را کنترل و بررسی کند.
- در قدم بعدی هم بهتر است ارتباط خود را با مشتریان و هیئت مدیره افزایش دهد.
- این نکته مهم را فراموش نکنید که در صورت وجود هرگونه شک و تردید در اطلاعات، باید حسابرس مالیاتی به تحقیقات میدانی و تعامل با همکاران و سایر بپردازد.
- و در قدم آخر اطلاعات و مدارک مورد نیاز را به سازمان امور مالیاتی، ارائه و گزارش دهد.
در نتیجه حسابرسی مالیاتی برای شرکت ها ، سازمان. ها و ادارات پست مهمی میباشد زیرا این دسته از متخصصان به بررسی و نظارت دقیق و کامل در مورد اسناد
و مدارک میپردازند و همواره در پی این هستند که سازمان ها را از جریمههای بزرگ مالیاتی و غیره نجات دهند
مزایای حسابرس مالیاتی
مالیات همواره به عنوان یک هزینه اضافی بین مؤدیان مالیاتی شناخته میشود ولی این مهم فوایدی هم دارد که از جمله فواید جلوگیری از جریمه مالیاتی و مشمول تخفیف مالیاتی مؤدی اشاره کرد.
سخن پایانی
حسابرسی مالياتي را می توان از اصلیترین وظایف مدیریتی در سازمانها دانست. عدم شفافیت حسابهای مالی جریمههای سنگینی را به دنبال دارد. از آنجا که قوانین مالیاتی متعدد و پیچیده اند، در شرکتها و سازمانهای بزرگ امکان بررسی کامل و اطمینان از درستی و انطباق تمامی قوانین صورت نمیگیرد به همین منظور نرمافزارهایی طراحی شدهاند که تمامی مراحل عملیات حسابداری در آنها آمده است تا ایراد و نقص ها شناسایی شود. در نتیجه قبل از آنکه حسابرسان مالياتي به تخلفی پی ببرند و سازمان ها و ادارات درگیر پرداخت جریمه و دچار سوء سابقه در پرونده مالیاتی خود شوند، مودیان به مشکلات موجود در اسناد خود پی میبرند و آن را اصلاح کنند.
خانی تکس بهترین مرجع شما برای ارائه خدمات مالیاتی هست و میتوانید خبرهترین افراد حسابرس مالیاتی را در مجموعه خانی تکس پیدا کنید.
برای کاهش قانونی مالیات ناشی از حسابرسی مالیاتی و جلوگری از جریمه های پیش بینی نشده اداره مالیات با ما در ارتباط باشید.
حسابرس مالیاتی با بررسی پرونده مالیات شما مشاوره به جا میتواند با کاهش مالیات مؤدی به کسب و کار آنها کمک کند.
مجربترین کادر ح
سسسابرس مالیاتی آماده ارائه خدمات هستند خانی تکس با استخدام بهترین حسابرسهای مالیاتی به یکی از بهترین شرکتهای ارائه دهنده خدمات مالیاتی تبدیل شده است.