قانون: قانون مالیات بر ارزش افزوده که در تاریخ 1400/03/02 مصوب مجلس شورای اسلامی شده است.
سازمان: سازمان امور مالیاتی کشور.
اتاق: اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران.
کالاها و خدمات معاف: کالاها و خدماتی که بر اساس بندهای ماده (9) قانون مالیات بر ارزش افزوده از پرداخت مالیات و عوارض معاف هستند.
مودیان: شامل تولیدکنندگان، واردکنندگان، عرضهکنندگان کالا و ارائهدهندگان خدمات هستند.
خریداران: افرادی که از مودیان کالا یا خدمات خریداری میکنند.
پایانههای فروشگاهی: پایانههای موضوع بند (ب) ماده (1) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان.
سامانه مودیان: سامانه موضوع بند (پ) ماده (1) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان.
دوره مالیاتی: دورههای مالیاتی مشخص شده در قانون مالیات بر ارزش افزوده.
صورتحساب الکترونیکی: صورتحسابهای الکترونیکی که طبق بند (ث) ماده (1) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان صادر میشوند.
تکالیف سازمان:
صدور صورتحساب الکترونیکی: از تاریخ 1402/10/01، تمام مودیان اعم از حقیقی و حقوقی مکلف به صدور صورتحساب الکترونیکی بر اساس قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان مصوب 1398/07/21 با اصلاحات و الحاقات بعدی هستند.
کاهش منابع سازمان: به منظور رعایت موعد زمانی فوق، سازمان برنامه و بودجه کشور مکلف است که به ازای هر ماه تاخیر نسبت به موعد مزبور، به میزان پنج درصد (5%) و تا سقف پنجاه درصد (50%) از منابع اختصاصی سازمان امور مالیاتی کشور (مطابق ماده 217 قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 1366/12/03) را کاهش دهد.
تایید وزیر امور اقتصادی و دارایی: پس از تایید وزیر، سازمان امور مالیاتی کشور میتواند اقدامات لازم برای فراهم آوردن امکان صدور و ارسال صورتحسابهای الکترونیکی توسط تمام مودیان را انجام دهد.
بازگشت به حالت قبل: پس از فراهم آمدن امکان صدور صورتحسابهای الکترونیکی، درصدهای کاهش یافته از منابع سازمان به حالت قبل باز میگردد.
این تعاریف و تکالیف به منظور اجرای بهتر قوانین و دستورالعملها و اطمینان از رعایت موعد زمانی صدور صورتحسابهای الکترونیکی توسط مودیان مورد استفاده قرار میگیرند.
تسهیل تکالیف مودیان ماده 2
سازمان امور مالیاتی کشور میتواند تا پایان سال 1403 تا صددرصد (100%) جرائم موضوع ماده (22) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان را مورد بخشودگی قرار دهد.
تسهیل تکالیف مودیان ماده 3
تا پایان سال 1403، صورتحسابهایی که در سامانه مودیان صادر نشده باشند، قابل قبول خواهند بود. در این مدت، سازمان امور مالیاتی کشور موظف است با استفاده از اطلاعات موجود در سامانه مودیان، در پایان هر دوره، اظهارنامههای مالیاتی را برای تمامی مودیان تهیه کند. پس از پایان هر دوره، مودیان یک ماه فرصت دارند تا با ثبت خرید و فروشهایی که صورتحسابهای آنها در سامانه مودیان صادر نشده است، اظهارنامههای خود را کامل کرده و از طریق سامانه مودیان به سازمان ارسال نمایند. صورتحسابهای الکترونیکی با رعایت ماده (9) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان معتبر هستند و قابل اعتماد نمیباشند.
ماده 4 تسهیل تکالیف مودیان
سازمان امور مالیاتی کشور ملزم است تا پایان سال 1403، مودیانی که مشمول قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال 1387 بوده و تاکنون فراخوان برای آنها صادر نشده، بر اساس جدول زمانبندی که توسط رئیس این سازمان پیشنهاد شده و تأیید وزیر امور اقتصادی و دارایی گردیده، به تدریج فراخوان نماید. تا زمانی که این مودیان از سوی سازمان امور مالیاتی کشور فراخوان نشده باشند، مجاز به اخذ مالیات بر ارزش افزوده از خریداران نمیباشند. دریافتکننده مالیات معاف، طبق تبصره (2) بند «الف» ماده (9) قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال 1400، ملزم به بازپرداخت وجه دریافتی به پرداختکننده میباشد. همچنین، مالیات بر ارزش افزوده پرداختی توسط این دسته از مودیان به عنوان اعتبار مالیاتی برای آنان محسوب نمیشود تا زمانی که سازمان امور مالیاتی کشور فراخوان آنها را صادر نکرده باشد.
ماده 5 قوانین تسهیل تکالیف مودیان
در ابتدای ماده (2) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، جمله “کلیه اشخاص مشمول مکلفند به ترتیبی که سازمان مقرر می کند، نسبت به ثبت نام در سامانه مودیان اقدام کنند” به جمله زیر اصلاح میشود:
“سازمان مکلف است ظرف یک هفته از تاریخ لازمالاجراء شدن این ماده نسبت به ثبت نام و عضویت کلیه مودیان در سامانه مودیان و تخصیص کارپوشه اختصاصی به آنها اقدام نماید. همچنین سازمان موظف است حداکثر ظرف یک هفته پس از ثبت نام مودیان در نظام مالیاتی، نسبت به ثبت نام و عضویت و نیز تخصیص کارپوشه اختصاصی به آنها در سامانه مودیان اقدام نماید. در صورت عدم اجرای حکم فوق توسط سازمان، مودیانی که در نظام مالیاتی ثبت نام کردهاند، مشمول جرائم مربوط به عدم عضویت یا عدم ثبت نام در سامانه مودیان نمیشوند.”
قانون تسهیل تکالیف مودیان ماده 6
به منظور اصلاح ماده (5) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، دو تبصره به شرح زیر الحاق میشود و عنوان تبصره این ماده به تبصره (2) تغییر مییابد:
تبصره 1- بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مکلف است ظرف دو ماه، مطابق ساختار اعلامی توسط سازمان، به رسید پرداخت صادر شده توسط دستگاههای کارتخوان و گزارش الکترونیکی دریافتی از درگاههای الکترونیکی پرداخت، شماره منحصر به فرد مالیاتی تخصیص دهد و آن را در رسید یا گزارش پرداخت مذکور درج نماید. همچنین بانک مرکزی جمهوری اسلامی موظف است اطلاعات رسید یا گزارش پرداخت هر روز را حداکثر تا پایان روز بعد به سامانه مودیان منتقل کند.
تبصره 3- کلیه دستگاههای اجرایی موضوع ماده (29) قانون برنامه پنجساله ششم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران مصوب 14/12/1395 و ماده (5) قانون مدیریت خدمات کشوری و سازمانهای وابسته به آنها که حسب مقررات قانونی متولی رصد و دریافت اطلاعات مربوط به جریان کالا و خدمات از مبادی تولید و واردات تا سطح خرده فروشی از طریق سامانههای دولتی از قبیل سامانه جامع تجارت ایران و سامانه ثبت الکترونیکی معاملات نفتی (ثامن) موضوع قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب 3/10/1392 با اصلاحات و الحاقات بعدی میباشند، موظفند با رعایت الزامات صدور صورتحساب الکترونیکی موضوع این قانون اطلاعات مذکور را به ترتیبی که سازمان مقرر میکند به سامانه مودیان منتقل کنند. در این صورت مودیان تکلیفی در خصوص ثبت مجدد اطلاعات یا صدور مجدد صورتحساب الکترونیکی معاملات مذکور ندارند.
قانون مالیاتی تسهیل تکالیف مودیان ماده 7
در ماده (6) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، عبارتهای «بیشتر از سه برابر فروش اظهار شده» و «بیش از سه برابر معافیت سالانه» به عبارتهای «بیشتر از پنج برابر فروش اظهار شده» و «بیش از پنج برابر معافیت سالانه» اصلاح میشود. همچنین، بعد از عبارت «که مالیات آن به سازمان پرداخت شده یا ترتیب پرداخت آن داده شده است، باشد.» عبارت زیر اضافه میشود:
«در صورتی که فروش اظهار شده مودی در دوره مشابه سال قبل که مالیات آن به سازمان پرداخت شده یا ترتیب پرداخت آن داده شده است، کمتر از معافیت سالانه موضوع ماده (101) قانون مالیات های مستقیم باشد، پنج برابر معافیت سالانه موضوع ماده اخیرالذکر ملاک عمل خواهد بود.»
قوانین تسهیل تکالیف مودیان ماده 8،9 ،10
در فصل سوم قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، یک ماده بهعنوان ماده (14 مکرر) به شرح زیر الحاق میشود:
ماده 14 مکرر – به منظور تسهیل تکالیف مودیان مشمول این قانون، سازمان میتواند مودیانی که میزان فروش سالانه آنها کمتر از بیست و پنج برابر معافیت موضوع ماده (84) قانون مالیات های مستقیم باشد، را از صدور صورتحساب الکترونیکی معاف نماید. ماخذ محاسبه مالیات و عوارض مودیان مذکور با توجه به میزان فروش آنها در هر دوره مالیاتی و ضریبی که توسط سازمان تعیین میشود، محاسبه و مالیات آن پس از کسر اعتبار قابلقبول، دریافت میشود. ضریب مذکور بر اساس نوع کسبوکار، ترکیب اقلام خریداریشده مودی که در سامانه مودیان ثبت شده و با توجه به نرخ مالیات بر ارزشافزوده اقلام خریداری و فروختهشده مودی در چهارچوب آییننامه اجرائی این ماده که ظرف یکماه از تاریخ لازمالاجرا شدن آن، توسط سازمان تهیه شده و بهتصویب هیات وزیران میرسد، محاسبه میگردد.
در صورت خرید سایر مودیان از مودیانی که از معافیت موضوع این ماده استفاده میکنند، خریدهای مذکور مبنای محاسبه اعتبار مالیاتی نمیباشد و بهعنوان هزینه قابلقبول مالیاتی پذیرفته نمیشود. همچنین، مصرفکنندگان نهائی که از مودیان مذکور خرید کنند، مشمول حکم ماده (18) این قانون نمیشوند.
تبصره 1 – به منظور ایجاد تسهیل برای مودیان مشمول این قانون، نصاب مذکور در این ماده در سالهای 1402، 1403 و 1404 بهترتیب 150، 100 و 50 برابر معافیت موضوع ماده (84) قانون مالیات های مستقیم تعیین میشود.
تبصره 2 – تا پایان سال 1404، رسید دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه پرداخت الکترونیکی کلیه مودیانی که عرضه کننده کالا و خدمت واحد هستند یا کالاها و خدمات مورد عرضه آنها مشمول نرخ مالیات بر ارزشافزوده یکسان میباشد، صورتحساب الکترونیکی محسوب میشود.
ماده 9:
متن زیر به انتهای تبصره (2) ماده (22) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان اضافه میشود:
«چنانچه عدم انجام تکالیف موضوع این قانون، خارج از اختیار مودی باشد، سازمان مکلف است جرائم موضوع این ماده را مورد بخشودگی قرار دهد.»
ماده 10:
در فراز دوم ماده (26) قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، عبارت «(به استثنای تعرفه صدور صورتحساب الکترونیکی)» پس از عبارت «تعیین تعرفه ها» اضافه و یک تبصره به شرح زیر به آن الحاق میگردد:
تبصره- سازمان موظف است تعرفه خدمات شرکتهای معتمد در خصوص صدور صورتحسابهای الکترونیکی را مطابق تعرفه تعیینشده توسط شورای اقتصاد از محل وصولیهای جاری مالیات بر ارزشافزوده پرداخت کند. بدین منظور حساب مخصوصی نزد خزانهداری کل کشور برای این امر ایجاد میشود و اعتبار لازم برای اجرای مفاد این امر بهطور سالانه در قوانین بودجه سنواتی پیشبینی شده و صددرصد (100%) آن تخصیص مییابد.
حکم این تبصره در خصوص تعرفه صدور صورتحساب الکترونیکی اشخاص از قبیل دفاتر ثبت اسناد رسمی و مراکز تعویض پلاک که موظفند به موجب این قانون اطلاعاتی غیر از اطلاعات خرید و فروش خود را در اختیار سازمان قرار دهند نیز جاری است. همچنین تا پایان سال 1405 هزینه آموزش مودیان و فرهنگسازی اجرای این قانون از محل اعتبار این حکم قابلپرداخت میباشد.
خانی تکس مرجع ارائه خذملت مالیاتی در کشور